OTEC PRI PÔRODE – MÓDNY VÝSTRELOK?

OTEC PRI PÔRODE – MÓDNY VÝSTRELOK?

V predchádzajúcom  príspevku som sa dotkla nových trendov v rodičovstve. Nenapadlo mi, že nadšenie z konkrétneho optimistického príbehu môže byť poňaté ako všeobecné a bezpodmienečné horlenie pre prítomnosť otca pri pôrode.

Samozrejme, to že je nejaký trend, či model nový, neznamená, že je automaticky lepší a vhodný pre každého.

Áno, mnohí otcovia sú na pôrodných sálach skôr len ďalším problémom pre zdravotníkov (či partnerku i samých seba) a ďalší si z tohto zážitku odniesli zmiešané pocity, ktoré navyše nemajú s kým veľmi rozobrať. Lebo o čom sa budú rozprávať muži, čo boli “pri tom”? Hovoriť o partnerkiných bolestiach, či iných intímnych veciach sa akosi nehodí, tak to môže ostať len v rovine “dal som to, tak môžem byť na seba hrdý.”

Keď som bola druhý raz tehotná, oslovili ma ako lektorku predpôrodného kurzu. Okrem iného sme sa dotkli aj témy otca pri pôrode. Ženy, ktoré to zvažovali, som upozornila, že je to napriek všetkému peknému, čo si o tom prečítajú, rizikový podnik, ktorý môže zanechať následky na partnerskom vzťahu.

A malo by to byť vždy ich spoločné rozhodnutie, rešpektujúce ako budúcu matku, tak budúceho otca.

Túto peknú teóriu som si mohla dvakrát overiť v praxi, keďže obe naše deti prišli na svet za prítomnosti oboch svojich rodičov.

Našťastie, napriek dvom diametrálne odlišným priebehom pôrodu, sme toto rozhodnutie neoľutovali a prinieslo nám do vzájomného vzťahu niečo, čo by sme inak nenadobudli. Často si niektoré špeciálne momenty aj dodnes pripomíname a patria k našej spoločnej histórii.

Či to nejako špeciálne ovplyvnilo kvalitu otcovského vzťahu, o tom teraz možno len špekulovať. Napokon, otcom sa žiadny muž nestáva tým, že sa zúčastní pôrodu. A dobrým otcom už vonkoncom nie.

No sledujem napríklad, ako správa o tom, že tam ocko bol “od začiatku”, že ich videl a držal v náručí zároveň s mamou, dnes fascinuje naše dcéry a akoby im dodávala na pocite výnimočnosti a istoty, ktorý všetky deti bytostne potrebujú.

Že im ho treba dodávať aj inak a hlavne nie jednorazovo? Isteže. Ale čaro je práve v tom, že dnes, napriek všetkým ohrozeniam rodičovských práv v iných oblastiach, máme aj túto možnosť. A je len na nás, aby sme s ňou naložili zodpovedne.

ELENA ELEKOVÁ

Foto: laurenjollyphotography.com