OTEC NIE JE DRUHÁ MAMA, MUŽSKÉMU PRINCÍPU POTREBUJEME VRÁTIŤ JEHO MIESTO

OTEC NIE JE DRUHÁ MAMA, MUŽSKÉMU PRINCÍPU POTREBUJEME VRÁTIŤ JEHO MIESTO

Hovorí sa, že z chlapca môže urobiť muža len iný muž. Je to skutočne tak? Alebo je to prežitok? Sú chlapci naozaj iní? A prečo je to tak? Prišlo vám niekedy na um, že odlišnosť chlapcov od dievčat ovplyvňuje aj to, ako sa vzdelávajú?

Konferencia Aký otec taký syn otvorila tému prirodzených rozdielov medzi chlapcami a dievčatami a odhalila ako tieto rozdiely ovplyvňujú výchovu a vzdelávanie. Bola pre otcov a mamy, ktorí túžia objaviť podstatu otcovstva v súčasnosti; pre starých rodičov, pedagógov a trénerov, ktorí pracujú s chlapcami a podieľajú sa na formovaní ich charakteru a ich budúceho správania sa v role otcov.

Išlo o jedinečnú konferenciu v Európe, akúsi oslavu otcovstva, a o prvú konferenciu na Slovensku, ktorá sa venovala otcom a výchove chlapcov.

Kvalita, akú akcia ponúkala a aj reálne vytvorila, sa nedá popísať, odporúčam ju v budúcnosti naživo ochutnať.

Hovorila som s organizátorkou tohto výnimočného podujatia, Katarínou Rácz z OZ Asrow, a spýtala som sa, či pozvali a či prišli aj zástupcovia štátnych inštitúcií. Potvrdila mi, že pozvaní boli, avšak účasť nepotvrdil nikto. Aká škoda, že ľudia, ktorí celé dni a roky tvrdia, že chcú zmeniť štátny a verejný systém okolo ochrany detí si nenašli čas a chuť prísť pozrieť na tak silné a dôležité témy, ktoré sa dotýkajú výchovy detí. Mimochodom – OZ Asrow prevádzkuje vlastnú súkromnú materskú školu Pramienok, zameranú práve na silnú spoluprácu oboch rodičov a pedagógov. Základnou podmienkou na podanie žiadosti o prijatie dieťaťa do škôlky je pravidlo, že neoddeliteľnou súčasťou prijímania dieťaťa je osobné stretnutie s oboma rodičmi.

Viac ako 200 rodičov a ľudí, ktorým na dobrom detstve našich detí naozaj záleží, si, na rozdiel od štátnych úradníkov, našlo čas a prišli, aby sa dozvedeli, ako meniť seba, svoje postoje, pochopiť svoju úlohu v živote rodiny, nahliadnuť aj do častí seba, ktoré bolia, a to sú najmä vzorce správania vlastných rodičov, ich rodičov a predkov.

otec svaly

Ilustračné foto: Internet

 

Prešli sme si spoločne históriou a pripomenuli si, ako sa zdravá mužská sila ničila a ako sa vymývaním mozgov využívala na podnecovanie konfliktov s cieľom ovládať, ničiť a manipulovať. Dozvedeli sme sa, ako je zdravá mužská agresivita dôležitá, pričom prednášatelia o tom nielen hovorili, ale to aj demonštrovali celým svojim telom, hlasom, ráznosťou.

Nebolo treba riešiť nejaké názory na „striedavú starostlivosť“. Táto téma nemala vôbec priestor, pretože každý z prítomných jasne pochopil pojem „spoločná starostlivosť „, ako spoločnú zodpovednosť obidvoch rodičov.

Na koniec zaujímavý a veľavravný citát z tejto výnimočnej konferencie: „Agresivita muža sa stala dnes akoby nežiaducou. Až do chvíle, kedy horí dom a treba vykopnúť dvere.“

Iveta KAČKOVIČOVÁ

Archív príspevkov z konferencie nájdete tu:

https://konferenciaotecasyn.sk/blog/?fbclid=IwAR0qJ0PJlJW2HZQmdQoyOaQC9o2PR2wm9zg5qBZsMaCCbKITxeey867IfWE