PRÍBEH O MALOM OSVIETENÍ OTCA A O VEĽKEJ RADOSTI DCÉRY

PRÍBEH O MALOM OSVIETENÍ OTCA A O VEĽKEJ RADOSTI DCÉRY

Dá sa žiť aj po rozpade rodiny tak, aby deťom zostal pocit bezpečia a radosti? Medzi mnohými rodičmi totiž prevláda zlosť, nenávisť a pocit krivdy. To je nadovšetko. Aj nad deťmi. Nemusí to byť. Stačí málinko, a svet sa stane ihneď krajším. Práve preto v rámci terénnej práce Rady hľadáme také postupy, aby sme rozvášnené páry upokojili a priviedli k zdravému rozumu. Nevieme síce zázraky, pretože všetko závisí na rozsvárených ľuďoch, no občas postačí nastaviť krivé zrkadlo a začnú sa diať veci. Také príbehy zažíva napríklad Ivetka Kačkovičová, ktorá sprevádza rozvedených rodičov v azda najvypätejších chvíľach. Keď si odovzdávajú dieťa. So svojou najnovšou skúsenosťou sa zdôverila pre magazín Deti nahlas (mená aktérov príbehu sme zmenili):

Pani Lenka nedávno prišla za mnou s prosbou, aby som jej poradila, čo robiť. Otec jej dieťaťa platí nepostačujúce výživné a – o päťročné dievčatko sa vôbec nezaujíma. Viem, že viacerí ju finančne podporujú a rôznym spôsobom osamelej matke pomáhajú. Dohodli sme si stretnutie. Náhoda však chcela, že práve v deň dohodnutej schôdzky sa ozval aj otec Jožo. Vraj chce platiť pre malú Aničku viac… Vravím Lenke, že výšku výživného a ostatné rodičovské povinnosti môže riešiť súdnou cestou, ale dohoda je vždy najlepšou alternatívou. Oni dvaja totiž nemali medzi sebou žiadne papiere, nikoho vraj nechceli otravovať a najmä – Lenka nemieni do nezhôd medzi rodičmi zaťahovať svoju dcérku. A papiere, a súdy, to by bol pre maličkú stres. No vráťme sa k Jožovi a k jeho osvieteniu. Poslal peniaze na dovolenku. A onedlho mi prišiel od Lenky email, ktorý ma nesmierne dojal: Idem vás málinko potešiť J. Jožo začal byť troška aktívny a napísal mi, asi dva týždne dozadu, či sa nestretneme na káve. Súhlasila som. Aj som v podstate bola rada, lebo sú veci, ktoré by som s ním chcela prejsť medzi štyrmi očami. Odvolali ho však do nočnej. Stretko sa zrušilo. Len som ho poprosila, že, ak by mal mat zas cestu do BA, nech mi da dopredu vedieť. Písal mi teraz v nedeľu, že ide do BA. Nakoniec prišiel k nám, lebo ja som nemohla šoférovať. Bolo to celkom v pohode stretnutie. Anička sa potešila, aj spolu trošku blbli. Dala som mu otázku, že ako to ďalej vidí, či bude vedieť chodiť za malou častejšie. Povedal, že 2x do mesiaca by chcel. Pri odchode mi hneď dal termín, kedy vie prísť. Neviem, či to bola náhoda alebo to bolo cielené, lebo v ten deň má Anička narodeniny :).  Ale to je v podstate jedno :), hlavne je že príde. Robím v ten deň oslavu, veď aj dievčatá prídu… tak som ho na tú oslavu zavolala. Dnes mi poslal mms čo už kúpil Aničke – tak dúfam kvôli nej, že aj naozaj príde.  Neviem, čo sa v ňom zlomilo, či si naozaj tak vstúpil do svedomia ale verím, že mu to vydrží už na furt. Že bude za tou Aničkou chodiť. Peniaze zatiaľ posielal, uvidím čo tento mesiac, ale to zvýšenie sľúbil až od Nového roku, tak som zvedavá.

P.S.: som rada, že medzi mnou a Jožom už nevládne žiadne napätie (aj kvôli Aničke, ale v tomto prípade aj kvôli mne samej), ani hnev, ani nenávisť, ani nič podobné… asi tie dva roky boli potrebné k tomu, aby to teraz mohlo normálne fungovať. Uvidíme… Lenka.“

(tka)

Ilustračné foto: Daniela HAUBERTOVÁ; na snímke Michaela Karaková, TOP modelka a členka RPPD.